30 May 2015

A LEVEL and LIFE IN KOLEJ MARA SEREMBAN?

Assalamualaikum guys!

Okay, you’ve read the title right? So let’s go straight to the point. Btw, mesti korang pelik kan kenapa Ezlan excited sangat nak post benda ni. Well actually kisah dia is sebelum I masuk Kolej MARA Seremban ni I was so lost and confused, “Apa dia kolej ni?” “Apa benda A Level ni?” “Kenapa aku dapat Engineering?” “Bilik hostel dia macam mana?” Nampak tu, membebel-bebel terhantuk-hantuk dalam kepala memikirkan. So, I tried Google-ing the info but sikit sangat result yang keluar. Banyak pasal International Baccalaureate (IB) je. Dahlah pada mulanya I mohon IB Tindikan Maths. But that’s another story so nvm hahaha.

So, fear no more, here in this entry, I’ll try my best to explain to you macam mana struktur pembelajaran A Level kat sini, like a clear point of view of the system or whatsoever. Fyi, Ezlan punya course is A Level: Engineering. Kalau nak research apa tu A Level rasanya banyak lagi orang yang lebih berpengetahuan dan arif lagi sarat dengan informasi, so I taklah explain banyak sangat. I’m taking three core subjects actually, MATHS PHYSICS CHEMISTRY and side subject (tak kira pointer but wajib lulus) THINKING SKILLS and ISLAMIC STUDIES atau nama normalnya, Agama. Wuu 3 subject je? BESTNYA? BEST? Well you’re wrong actually. Ada reasons kenapa A Level limitkan to three subjects only sebab syllabus dia tersangatlah detail and deep kajiannya sehinggakan buku-bukunya tebal belaka. Haaaa dah boleh bayang kepayahan dia? So beware new A Level students, bewareeeee!

Perkiraan points dia pun simple je. Kalau dapat A = 5 points, B = 4 points, and so on sampai E = 1 point. If you get below than E, kitorang tak panggil fail or F, kita panggil UNGRADED or U terus. And trust me, I pernah dapat U for a Physics test lol kelakar. So for our batch the requirements are 13 (at least) so ranges from AAA to ABB. AAC pun 13, so boleh tak? Imo MARA tak galakkan dapat C for any subjects atas beberapa sebab, so better no C guys. And if you think oh senang je nak dapat A or B, well you’re wrong lagi hahaha  (sorry kejam sikit) sebab it’s not easy, betul A Level ni continuation from SPM, but konsep continuation tu sangatlah minimal sebab apa yang kita belajar masa SPM tu hanyalah secebis serbuk roti di Kilang Gardenia. But, walaupun susah macam nak arwah, tak semestinya benda yang susah itu mustahil, so bila dah masuk A Level ni kan determination kena kuat, pandai cari kawan, control your hobbies yang tak berfaedah, focus and be strong!

If you have any enquiries about A Level punya system, feel free to contact me sebab now Ezlan nak sentuh macam mana struktur A Level in Kolej MARA Seremban (KMS). Basically you have 5-day classes with morning break in the middle, from 8.10 until 1.40. Macam sekolah je. So a good news for sekolah harian students like me, dapat experience macam mana duduk dalam asrama. Siapa yang SBP, MRSM etc tu akan rasa macam “Lah macam ni ke?” disebabkan kebasian style asrama yang digunakan. Almaklumlah, kolej ni actually MRSM pertama di Malaysia so keadaan agak memberangsangkan, hostel lah. But Blok akademik dia agak modern because setiap class ada air cond and LCD projector, so urban gitu. So macam tu lah jadualnya, tak selenggang U yang ada class kejap pagi kejap petang, malam pun ada. So petang InsyaAllah free kalau takda apa apa program like assembly ke perjumpaan kelab etc. Speaking of clubs, how about the co-curriculum activities?

Well, disebabkan A Level is an exam-oriented program, so Koku memang takda effect. Kolej ada sediakan pelbagai kelab and sports, as for me contohnya, I masuk kelab Dynamic Youth Club (ala ala PRS but vogue gitu) and Tennis (letak nama je as syarat). Depends on the club kalau ada activity semua, joinlah. If krik krik, so tidur je lah petang tu haha. But for KMS dia wajibkan each students to assign in one club and one sports sekadar nak record je. No extra marks for A Level. About sports punya kemudahan I think okay je kat sini, padang futsal ada, tennis court ada but since I tak minat sports so marilah kita ke topic lain. Hmmm how about makan? Makan cam best kan? Hahaha. Berita baik buat penggemar makanan, makanan di kolej ini adalah PERCUMA, SAYA ULANGI PERCUMA buat semua pelajar. Kita ada breakfast, morning break, lunch, dinner and night tea (tak tahu nama). And kita makan kat Dewan Selera (DS), dengan pelbagai jenis lauk setiap hari haha, but biasalah, mesti ada yang menepati cita rasa setiap orang but as long as there’s food, I’m a happy man. Buat yang terlebih kaya atau tak cukup makan, at weekdays punya night, ada satu warung akan buka di tepi DS yang dipanggil Lahuma (don’t know the exact story of this stall’s name) yang korang boleh beli nasi lemak, goreng-goreng and burger. So jangan risau, makanan kat sini okay je.

Hmm what else ya…? Haa this college juga ada curfew. A lot of people taktahu maksud curfew tu apa lol sampai I pun question myself betul ke penggunaan curfew tu hahaha. In my understanding, curfew tu macam time constrain, like every weekdays, boleh keluar kolej from 5-7 p.m. only. And for weekends form 8 a.m. to 7 p.m.. I pun tak tahulah best ke tak curfew, rasa menyusahkan pun ada, but if you live under MARA’s roof, you’ll have to live by the rules too. So siapa nak keluar awal tu buatlah surat and mintak kebenaran kat pejabat. And we have fellows (warden) yang live nearby so okay je kalau nak pergi clinic and balik lambat after curfew, just inform them. Jangan keluar sesenyap! Nanti busted, susah haha. And classes every morning kena scan college card before 8 a.m.. Okaylah kan? Daripada sekolah biasa 7.30 etc so extra rest time weeee. Biasa je bangun 7.30 and rushing macam nak gila haha. But digalakkan datang awal untuk mengelakkan didenda dengan kejam haha like I said, macam sekolah je kat sini hehe.

How about the hostels? Well at first I was so shocked sebab high expectations sangat lol. The lantai was cement and sebilik kongsi 3 orang. So berdoalah dapat roomates yang elok and baik (like me) and Ezlan bersyukur sangat dapat roommate macam sekarang ni sebab masing-masing sporting. Everyone akan dapat one locker and one study table. And single beds BABY! Hahaha. So takda double decker semua tu sebab susah double decker. And bilik takda aircond ya, jangan nak lelebih. Ni bangunan lama, dah boleh jadi muzium dah hahaha, sedangkan nak pasang water heater pun tak digalakkan, lagikan aircond. Mahu black out satu blok hehe. So we have 2 blok girls yang ada 4 aras (AISYAH AND FATIMAH) and 2 blok boys yang ada 2 aras sahaja (AMINUDDIN AND BURHANUDDIN). Terima je lah nama klasik ni hehe. Kalau pergi Aminuddin, singgahlah bilik 106 untuk bertanya khabar dan mengkritik kesepahan bilik terutama section Ezlan lol. Setiap aras ada pantry untuk basuh pinggan, and ada beberapa pantry bertuah ada fridge to keep foods and drinks cool and fresh haha.


Ada banyak kemudahan kat sini actually, well not so ‘kemudahan’ but it’s memudahkan in a way. Ada system dobi since korang bayar yuran pendaftaran ada section DOBI kan so every two chosen days you guys can hantar baju ke dobi untuk dibasuh, and if you guys nak terus keringkan guna machine pun boleh, but kena bayar extra RM1 for each keringan. Yang ni you must follow your given days sebab kalau degil, dia tak basuh pun hahaha. And bring your own soaps, detergents etc. Sabun mandi pun jangan lupa bawak, since tandas kongsi for each aras. Tapi ada banyak cubicle lah haha  jangan risau. Oh and one more kat sini ada system ‘lights off’, wuu creepy kan? 2 a.m. every day lampu akan automatic tertutup dengan sendirinya, kipas taklah hehe. And akan kembali terang besinar in about 5.15 a.m. so bawaklah study lamp kalau teringin nak tidur lambat siapkan homework, study etc. Tak pun boleh je study kat DS or Wisma Pelajar, which is a temporary class above DS. So tak kisah sangat lights off walaupun annoying kadang-kadang in the middle of kerja suddenly BOOM! Kegelapan.


Yang lain rasanya you guys experience lah sendiri okay hahaha. Blok Akademik (BA) dia cantik, hexagonal gitu. Library dia pun baru renovate, cantik. Makmal dia in a good condition, tandas kat sini pun bersihlah juga hehe. Lecturers semua baik baik, kat sini tak macam U, di mana ada grand lecture dalam lecture hall beratus-ratus orang dengar. Kat sini amalkan system small class where at most 24 je satu class. My class ada 17 orang je. So senang kalau nak refer teacher and belajar pun selesa and the teachers will know us and students semua akan dapat attention. Tapi kat sini practice self study, so yang tu korang kena biasakan. Sebab A Level conceptual dia banyak, buat application dia pun susah. So banyakkan bertanya, baik teachers atau rakan-rakan yang terror and perform gegila hehe.

Living here so far? Hmm well I think okay je kot. Ada satu-satu masa tu Ezlan rasa macam penat sangat nak mati but ada kalanya sihat walafiat terkinja-kinja dalam bilik, so it depends. Currently I am still in the middle of the exams right now, but I don't want to explain about the exams rn. Complicated nak menerangkan, and complicated nak menjawabnya hehehe. Before I spam you guys with the pictures that I took throughout my life here, I would like to share a few tips and pesanan as your guidance. 

  • Be friendly even to the ones you don't know.
  • Just be yourself sebab membazir je masa to be someone else.
  • Know your limits and plan your time usage here.
  • Always respect others sebab muka dioranglah awak nak menghadap in dua tahun ni.
  • Seniority rasanya tak ada kat sini but don't be rude to anyone.
  • Belajar dari orang lain how to survive here if you can't do it alone.
  • Jangan rasa intimidated dengan orang lain yang better, we are equal and we can learn.
  • Just so you know if you feel like giving up, remember the reasons why you hold on this long.


PICTURE GALLERY

A look at my room on the first day.

The antic lockers.

The beds.

Look at the amount of stuff I brought lol.

The length of journey from hostel to college, kinda short.

Sitting in Dewan Selera (DS) for the first time.

Waiting for iftar actually.

Wuu look at my first meal here.

My bed after it has been made. Love the sheets.

Another picture of the DS. It's steps away from our hostels.

My friend Amierul is running from the camera, like literally.

Aiman Azlan came to visit my surau and it was sure a lot of fun!


The scenery of inside our hall, DTHO which is Dewan Tun Hussein Onn.

Rehearsal of a performance in the Music Room.

Physics experiments got me like...


Just a normal day when the teachers are not in class, right Hadi?

Cover-cover pula nak tidur ya Amierul and Zharif.

I don't even remember what causes this hahaha.

ATM (her nickname) is sweeping the floor in one of the classes.

Gotong-royong with Mentor Mentee group.

Meeting at Wisma Pelajar, nice tables they have.

My classmate Qis is posing in the lab.

How awesome is the scenery guys? The models are okay je.

Tercicir gambar locker haha kay.

A day with Chemistry with Puan Noorlida. The girl in purple is sleeping, as usual lol.

Holding a solution in the lab, burn liquid burn.


I looked okay, but he's not.

Seremban has the most beautiful lakes and parks I have ever seen, jk. Cantiklah juga.

Learning Agama in the library.

Look at our outdoor gyms hehe.

Normal workout for me; smile, pose and done. I can feel all the fats being sucked up lol.

Nothing is better than these parasitic humans in your rooms lol jk.

The newly-designed library looked amazing, except for the rejected models here.

Things A Level students are capable to do....*no comment*

So that's all from me guys! If you have anything to ask, just add me on Facebook or follow me on Twitter or visit my instagram @EzlanAdlee lol promote. I've been working on this post for quite a month now so I hope benda ni sedikit sebanyak membantu hidup anda kay. Good luck for all the coming A Level and IB students :D

p/s: Boleh pulak lupa, dresscode is formal like for everyday, 'kemeja slacks kurung tudung' but on Thursday boleh pakai batik and Jumaat Baju Melayu for boys.

xoxo Ezlan


YOU GUYS CAN REQUEST TO BE ADDED IN OUR OFFICAL FB GROUP,
"KOLEJ MARA SEREMBAN 15/17"





43 comments:

  1. like seriously thank you for this post ! thank you so much! ive been searching about alevel engineering and life in kms for a long time and now syukur ada jugak yang sempat luangan masa share about this. good luck senior !

    ReplyDelete
    Replies
    1. OMG thankyou for the very nice comments! Awak tu yang goodluck, sebab nak ambil A Level kan. Beware.......

      Delete
  2. thanks sebab post benda ni :) btw boleh tanya berapa peratus student a level engineering yg fly?

    ReplyDelete
    Replies
    1. My pleasure hehe. I'm not sure, but I think 90++ but you need to work hard sebab dia tak ikut percentage sangat. Good luck :)

      Delete
  3. Ahhh abng Ezlannnn... Nice jumpa abang. Nanti nak.belajar maths Kumon dgn abang ehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha haii :) Eh ni siapa ya lol? I dah lupa dah Maths Kumon lol but InsyaAllah boleh je haha.

      Delete
  4. Emm i got a few question.

    Satu bilik ada brapa plug?
    Malam2 sejuk tak?

    Banyak lagi soklan tapi lupa lak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sure :) Tanya je banyak-banyak haha.

      1. One room ada tiga plug, one for each bed. Kalau awak tengok kat gambar first tu, plug dia yang kat dinding bahagian atas katil hehe.

      2. Taktahu nak cakap. I can say somewhere between panas and tak berapa sejuk haha. I memang tidur guna selimut but sometimes peluh jugak. Hujan mungkin sejuk hehe.

      Delete
  5. Cite la pasal IB jugakkk. mintak kawan yang amek ib cite haha.

    ReplyDelete
  6. Hahaha nanti I tanya-tanyakan lol. Lagipun I think IB punya blogs banyak lah hehe. I post benda ni sebab A Level tak banyak yang super seniors post hehe. But thanks for the idea :D

    ReplyDelete
  7. Tie wajib ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nope, tie tersangatlah tak wajib haha. Shirts and slacks and belts wajib rasanya. Tie untuk formalize sahaja hehe.

      Delete
    2. how bout baju melayu, songkok, samping? hahha

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. Haa that one is for Fridays. But it's up to you nak pakai ke tak. Kalau nak pakai pastikan lengkap 3 set tu, but kalau taknak, boleh je pakai baju formal biasa.

      Delete
    5. sistem dobi pulak cane?

      Delete
    6. I think I dah terangkan kat atas. But in a different depth, everyone punya bakul akan ada colour, then every colour ada hari yang boleh hantar which is two different days in a week (rujuk dobi for jadual nanti). You need to hantar before 10, seeloknya before class with detergent (liquid seeloknya) and come collect it after class. Latest by 2 I think siap. You can buy coupons kat Koop RM1 for each keringan, so if no coupons, baju hanya akan dibasuh. You can always sidai kat dorm. Hope helps :)

      Delete
    7. cerek letrik, seterika etc boleh bawak? Haha banyak pulak tanya.

      Delete
    8. Sorry lambat sikit balas hahaha. Tak sedar blog sebab takda notifications hehe. Boleh bawak, but sorok-sorok sikit. Sebab kita bangunan lama, so takut kalau pasang shot satu building. So kalau nak bawak disarankan pakat roomate bawak satu setiap bilik pun okay hehe.Hahaha takpa, tanya lagi :D

      Delete
  8. outing kena pakai bju formal ke cmna? ada prep x ptg2? n wajib jemaah 5 wktu kt surau ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha ni yang tanya kat FB tu ke? But I jawab je lah based on my POV.

      1) Nope. Ni bukan penjara hahaha. Pakai je baju apa apa. Kad matrik pun takyah gantung lol.

      2). Prep depends on courses.Tak panggil prep, panggil extra classes. Depends on teachers kalau dia nak buat, biasanya kalau nak kejar syllabus.

      3) Jemaah 5 waktu hanya dimestikan time orientation week sahaja. Then it's up to you, kami tak paksa.

      Delete
  9. Salam..sy nk tnye..first sem a level engineering at kms need to use laptop already or not??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry again for not replying earlier huhuhu. Laptop tak digunakan sangat for A Level especially the first sem. If you need to use pun biasanya for presentation tu pun jarang hehe. But ada je makmal computer so don't worry 😊

      Delete
  10. Can I ask something?did you are from engineering stream in secondary school?if I from pure science stream ,do I can take a level: engineering?can I?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry for the late reply lol. Jarang visit blog antik ni hahaha.

      Regarding your question, taklah. I pure science hehe (tapi drop Bio sebab tak sanggup ambil). I think yang paling wajib you ada is Physics and Chemistry hehehe. Did you apply? 😊

      Delete
  11. Assalam. My commencement to kms this july 2016 InsyaAllah. MAAF, nak tanya banyak ni tapi I make it very briefly - Boleh bawa HP? Perlu Notebook? wifi ada? Ada ATM machine? Outings every weekends?

    ReplyDelete
  12. Sorry also for the late reply too. Wah welcome then, I dah takda kat situ huhu. Boleh, tanya je huhu.

    Handphone sangatlah wajib dibawa lol jk. Tiada larangan pun, boleh guna in class lagi senyap senyap.

    Notebook for A Level tak sangat diperlukan. Biasanya orang guna main game je. Biasa guna buat presentation but tak selalu huhu. Nak bawa pun boleh.

    WiFi ada but selaju basic data je. So I recommend you to buy your own data hehe. Tapi taktahulah kalau batch korang ada upgrade hehe.

    ATM dalam college takda malangnya. But our college is close to the city so bolehlah keluar kat sana hehe.

    Yes you can. Nak balik every weekend pun boleh sebab Sabtu Ahad no class. But if ada event wajib, baru tak boleh keluar or balik. Weekends boleh keluar from 8-7 p.m. Hope that helps :)

    ReplyDelete
  13. Where are u gonna further studies now? Btw is it possible to apply for oxbridge under mara spc? Can further studies to the US too?

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah I'm going to Australia next February πŸ˜ƒ

      Yes, it actually depends on your offer letter from MARA. Like mine for instance, the letter said I can further to "overseas universities: UK, US and Australia" so I can choose either one country hehe. And yes for Oxbridge if your offer letter said you can go to UK hehehe. The interview for them is tough tho πŸ™ˆ

      Delete
    2. What is your results for your a levels bro? Thank you.

      Delete
  14. Kalau pakai jeans hitam kena tahan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pakai ke kelas kalau ada discipline teacher insyaAllah kena tengking hahaha but outside class hours boleh je pakai anything hehe.

      Delete
  15. Awek sana lawa lawa tak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahha rasanya macam tak lawa. So goodluck ya!

      P/s: Takdalah, depends on your batch, it's your job to find them 😁

      Delete
  16. yang peremapuan kena pakai baju kurung tradisional ke atau any baju kurung.
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm I'm not sure about that but asalkan nama dia baju kurung will do, even the modern ones. Tapi kain tak boleh ada cut I think hehe.

      Delete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. So hai! Thank you so much for the post. Sangat membantu. But, mana lagi better, ALevel atau IB? Actually, i'm looking forward jugak nak masuk KMS ni. Baru habis spm ni hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi too :)

      I'm so sorry for the late reply, blog usang dah haha. Wow, congrats habis SPM jugak.

      Yeah, for me, it depends on you actually. It depends course apa yang korang nak sambung. Mostly engineering or accounting ambil A Level, and science stuffs ambik IB. Not sure why, tapi both are very different structure and workload lain lain jugak.

      If you prefer exam oriented foundation (takda carry mark semua), A Level is for you. But keep in mind you need to do well in your exams sebab tu je markah yang kita ada, and it is going to be tough. IB sebab I tak ambil so no comment hahaha, but yeah ada all sorts of assignments semua, but a good practice before uni life. So pilih je mana mana but usaha mesti bagus :)

      Delete
  19. Ezlan bro thank you so much for giving me the insights on how the college is. I used to go to mrsm so im pretty sure life there is quite the same isnt it? Haha...anyways bro i got SAC Mara program pelajar cemerlang and if i pass in syaa Allah im going here. Nice bro.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeah sure no problem :)

      But ada a few perubahan sikit kat kolej tu after I left so just keep your mind open hehe. Yeah, not so different from MRSM I rasa, but best je kat sana huhu.

      Wow, congrats and I doakan you got a place there! Aminnn hahaha. Study well :)

      Delete
  20. Salam, intake ezlan ada berapa lelaki & perempuan ye?? just nak tahu je, thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam :)

      Tbh, serious I tak ingat berapa hahaha, but for A Level, lelaki lebih dua orang I think daripada girls and our batch macam 140++. For IB lelaki sangat kurang berbanding girls, and the amount of student lebih kurang hehe.

      So I estimate around 100++ boys and 250++ girls, ni approx je tau!

      Delete